Wednesday, March 31, 2021

Козунак с КВАС

Негово Величество - КОЗУНАКЪТ. От много време се каня да го опиша, но ето че дойде и неговият ред. Днес реших да го направя само с бяло брашно - въпреки че от приблизително 1 година спрях изцяло да ползвам бяло брашно и не съжалявам. Но имах изостанало и реших да го използвам за последно. След второто допълнително парче децата казаха да го прибера, защото ще им стане лошо от ядене, а не могат да се спрат 😆😇
Пробвала съм го по 3 начина - 1. само с бяло брашно; 2. смесено - с малко бяло и повече лимецово; 3. само с лимецово брашно, но и трите начина с квас. За така наречените конци на козунака - трябва да е само с бяло брашно. С останалите 2 варианта козунакът не става на конци, заради малкото количество глутен в тях, но е уникално вкусен дори и само с лимецово брашно. Другата ми забележка е че ние не обичаме да ни е прекалено сладък затова ползвам чаени лъжички, но ако искате една идея по-сладък по рецепта е със супени лъжички захар. Като на едно яйце се слагат по 4 супени ( за по-сладко) или 4 чаени (за по-малко сладко) лъжички захар. Аз съм го пробвала и със супени лъжици, но с чаени ни допада повече - въпрос на вкус. Децата понякога си го мажат и вън с шоколад - въпреки че рядко го правят, но става още по-сладък. В повечето слуаи го ядем намазан с масълце и с домашно козе, краве или овче мляко - ммммммм........


😍 






ПРОДУКТИ

 6 кокоши яйца
250 мл прясно мляко
около 200 гр кафява захар ( по 4 чаени лъжички на яйце )
1/2 чаена лъжичка сол
2-3 капки ванилия
около 1 кг брашно ( лимецово, бяло или и двете )
квас ( може и мая вместо квас )
200 грама масло ( може наполовина масло и олио )

добавки:
1 чаена чаша накиснати в ром черни стафиди
100 грама черен шоколад
5-6 чаени лъжички кафява захар за отгоре
може и сурови бадеми


ето тук и оригиналната рецепта от старите тефтери









ПРИГОТВЯНЕ

 Квасът съм го захранила предварително. 
Когато се надигне и активира стиго до капачката.
Използвам почти всичкият от буркана ( 720 мл) като оставям долу 3-4 пръста както на снимката и прибирам в хладилника за следващо ползване,


Половин - един час преди да замеся тестото изкарвам млякото и яйцата на стайна температура.
Когато кваса е готов - замесвам всички продукти без маслото.
Захарта си я отброявам в една чашка - като на 1 яйце броя по 4 без връхче чаени лъжички.
Тестото трябва да се получи хубаво на допир, не твърдо, даже леко лепнещо.
Омесеното хубаво тесто да не лепне го оставям около 5 часа завито да си втасва.
Изкарвам и маслото да е на стайна температура за да се маже по-лесно.
Въпреки че ако е домашно, не му трябва много време да омекне - поне при мен е така.


След като се е понадуло почваме да добавяме маслото и да го премесваме.
Маслото го мажа с нож или слагам на парченца върху тестото и го завивам.
Най-хубаво се получава като го мажа все едно на филийка върху тестото.
Завивам и дърпам само на една посока - при мен винаги нагоре и надолу го дърпам не настрани.
Вкарвам маслото и разтягам тестото нагоре.
Мога да завия краищата отстрани и отгоре и отдолу, но дърпането винаги е в една посока, в която почнете в тази е желателно да го правите за цялото месене.
Така докато сложим всичкото масло и почвам само да разтягам за да попие хубаво в тестото.
Доста се меси - поне час.
Тук може и да се удря тестото в плота за конци.
Но дърпането само в една посока е достатъчно.
Важното е да е в една посока, която си изберете за да станат дълги конци.
Също така трябва хубаво да попие маслото да не се виждат парчета.

На снимките по-долу още го вкарвам маслото не е попило хубаво - още е началната фаза на добавяне.


Сплетох козунака с 5 плитки, като във всяка плитка сложих доволно количество шоколад и стафиди.
По-надолу има снимки как го оформям.
Слоажих го в съда, в който ще се пече и го прибрах в хладилника захлупен за една нощ.
Там си втаса още малко.
На сутринта го изкарах, отхлупих и сложих за 1-2 часа във фурната на 20 градуса горен и долен реотан да си втаса още веднъж - за трети път.
Наду се много хубаво.



Включих фурната на 160 градуса с вентилатор за около 1 час да се изпече.
Хубаво е да се провери с клечка за зъби по някое време дали е готов, защото моя се получи дебеланко и вънка изглеждаше готов, а вътре още не беше.
Ако много се запича горе може да го покриете с хартия за печене или фолио за да не изгори.


                                       


Тук са снимки на козунак 3/4 лимецово брашно и 1/4 бяло брашно за кураж.















Тези са само с лимецово брашно.










                                           


 Да Ви е Вкусно! 🥰

No comments:

Post a Comment