Бързо и лесно ястие, което много се харесва у дома. Има много рецепти в интернет пространството за кюфтета от тиквички, но тук ще ви представя и моята. Надявам се да ви хареса !!!
😍
ПРОДУКТИ
2 средни тиквички
2 яйца
2/3 чаена чаша сирена
1/3 чаена чаша кашкавал
1 чаена чаша овесени трици ( може овесени ядки, лимецови флейки, лимецово брашно )
копър половин връзка
пресен кромит лук
пресен чесън
черен пипер
масло (може и олио )
ПРИГОТВЯНЕ
Тиквичките се рендат и се посоляват и оставят за час - два в гевгир да им изтече водата. Зимата имам такива замразени със копър и само вадя предния ден да се размразят и леко изцеждам водата, но не много защото стават жилави ако се изцедят хубаво.
Добавяме яйцата, сиренето и кашкавала, ситно нарязания лук и чесън, подправките и триците. Сол не слагам, защото от сиренето е достатъчно солено, но ако ви е малко може да добавите и сол.
Разбъркваме много хубаво до хомогенна смес.
С помощта на лъжичка или с ръка оформяме кюфтетата и ги слагаме в постелена с готварска хартия тавичка. Ако е прекалено гъста сместа може да се добави още яйце. А ако е прекалено рядка се добавя още трици.
Върху всяко кюфте по средата сложих малко парченце домашно масло да се разтопи върху кюфтето. Леко натиснах за да попие и надолу.
Сложих на 170 градуса във фурната за около 40 мин. Ние ги обичаме попрепечени.
Много добре си вървят със сос от кисело мляко, чесън и сол. Понякога слагам и майонеза към соса ако не искам да е много диетичен 😉
Да Ви е Вкусно! 🥰
No comments:
Post a Comment