Крем Брюле означава 'горен крем'. Представлява десерт от яйчен крем, поръсен със захар, която се карамелизира с готварска газова горелка или под грила на фурната. За предпочитане е газова горелка, защото крема е охладен а отгоре е прекрасно хрупкава захар.
😍
ПРОДУКТИ ( за 4-ри порции)
4 жълтъка от средни яйца
65 грама захар ( аз слагам 4 чаени лъжици кафява захар)
180 мл мляко ( аз използвах домашно краве и използвах и сметаната която се беше образувала някъде към 100 мл. Ако не ползвате естествената сметана на млякото добавете купена течна неподсладена)
4 белтъка (разбити на сняг)
3-4 капки ванилия
8-12 ч.л. захар за отгоре
ПРИГОТВЯНЕ
Предпочитам да използвам само домашни продукти затова избягвам сметана.
Слагаме да се разбиват белтъците с щипка сол на сняг.
През това време разбъркваме хубаво жълтъите със захарта и ванилията. Добавяме млякото със сметаната. Аз използвам домашно мляко, което е много маслено и има много сметана.
Сместа става пухкава, а не течна като пухкав сняг.
Когато снега е готов на струйка добавяме сместа от жълтъци и мляко.
Объркваме много хубаво.
Наливаме в купички и слагаме на водна пара да се пече на 150 градуса за около 30-40 мин.
Когато са готови прибираме в хладилника да се охладят.
При мен става повече от тези 4-ри купички и слагам в още 4-ри останалата смес и пека на 2 пъти.
Преди сервиране ръсим с 1-2 ч.л захар всяко и карамелизираме с готварска горелка.
No comments:
Post a Comment