Рецептата, която аз използвах за основа е ето тази на cooks-and-bakes с леки промени. Много ни хареса вече няколко пъти затова си я записвам, защото ще я правим често 😉😏
😍
ПРОДУКТИ
за блата:
180 грама брашно
100 грама кафява захар
50 грама какао
1 чаена лъжица сода бикарбонат
2 яйца
140 мл гъст айрян
60 мл олио
за напояване на блата:
Бейлис или сок по желание
за крема:
500 грама крем сирене Маскарпоне
100 мл мед
за черния ганаш:
100 гр черен шоколад
40 мл вода
40 грама кафява захар
60 грама масло
за бяло - розовия ганаш:
100 гр бял шоколад
40 мл вода
40 грама кафява захар
малини
60 грама масло
ПРИГОТВЯНЕ
Гасиме содата в айряна. Добавяме яйцата, захарта, олиото и накрая брашното. Разбъркваме много добре.
Отделих половината смес и към нея добавих какаото за да получа два блата.
Изпичаме блатовете на 160 градуса за около 40 минути в форма с диаметър 20 см.
През това време може да си приготвих крема Маскарпоне като объркаме сиренето с меда. Ако не е достатъчно сладко може още мед да му се добави. Ако искате повече крем между благоверен увеличете маскарпонето. Ако остане може да се разсипе в чашки като нормално коремче.
Двата блата ги разрязох и получих 4 блата. Ако е по- голяма форма (18 или 23 см диаметър) може само с 2 блата без да се реже
Реших да подредя тората шахматно. Затора я нарезох на няколко кръгчета, различни по размери.
После просто ги размених за да се получи шах.
Средните блатове надупчих с клечка за зъби и напоих с Бейлис. Ако не искате алкохол може и с някой сироп. Но с алкохола се получи невероятен аромат.
Измазох тортата с крема Маскарпоне.
И накрая украсихме с шоколадовия ганаш и шприц.
Ганаша приготвям като слагам водата и захарта на котлона да се стопи. Добавям начупения шоколад. За розовия ганаш добавям и малините.
Отстранявам от котлона и слагам маслото като бъркам докато попие хубаво. Изчакваме да изстине и да се втвърди малко за да е готово за декориране.
No comments:
Post a Comment