Tuesday, February 2, 2021

домашен дюнер

Като питам децата за идея какво да сготвим винаги казват дюнер. И така с тази изолация заради вируса почти всяка седмица или през седмица правим дюнер. В началото си правех и питките сама, но напоследък ги купувам, защото нямам толкова голям тиган за голяма питка. Но съм си намислила следващият път ще ги правя с малки питки по 2-3 дюнера на човек 😁

😍 









 
ПРОДУКТИ

 сварено месо - заешко, пуешко, пилешко към 400-500 грама
краставичка
различни марули или зеле
картофки - на всяко човече по 1 среден картоф
сушени доматки или нормални доматки

за соса:
кисело мляко
чесън
2-3 супени лъжички майонеза по-желание
сол

за питките (ако не са купени):
50 мл олио/зехтин
150 мл хладка вода
квас
сол







 ПРИГОТВЯНЕ

Питките ги правим предния ден ако ще са с квас за да има време да втасат.
Забъркваме тестото както за хляб, оставяме в хладилника и когато ни потрябва ги запичаме в тиган на котлона.

Соса:
Приготвя се бързо и лесно.
Обърквме млякото, солта и чесъна много добре.
Добавяме 2-3 лъжички майонеза по-желание, защото става мазнично, но пък много по-вкусно с майонеза.


Обелените и нарезани на лентички картофи ги слагаме в тигана да ги изпържим.
Ако не искаме пържени може във фурната на един ред в тавата да ги запечем с малко олио - също стават много вкусни.
След катртофките запичаме месото.
Ако имаме любима подправка за месо може да добавим.


Краставичката нарязваме на филийки.
Марулата или различните марули измиваме и накъсваме на парченца.
Ако ползваме зеле го нарендваме предварително.


И сме готови да сглобим дюнера.
Върху питката слагаме картофките.


Добавяме месото.


Слагаме салатката с краставички.
Може и доматче тук даже и сушени в зехтин си слагаме.


Накрая заливаме със соса.


Завивам дюнера от долната страна за да не тече.


И после го навивам на руло.




 Да Ви е Вкусно! 🥰

No comments:

Post a Comment