Thursday, August 13, 2020

имам домашно козе мляко, което си купуваме от съседното село от известно време (няма по-вкусно от домашното, дори и децата го потвърдиха) и домашни пъдпъдъчи яйца 

ееееее............... какво по-хубаво от крем карамел :) 

 ПРОДУКТИ

За 6 купички

прясно мляко - 500 мл
яйца - 4-5 броя ( аз ползвам пъдпъдъчи - 16-20 яйца)
захар - 6 чаени лъжички (ползвам кафява)
ванилия

за карамела

6 чаени лъжички захар



 ПРИГОТВЯНЕ

Баба ми правеше крем карамел с много яйца ( имаше домашни кокоши) и ставаше гъстичък като кексче и много вкусен. Така че ако искате по гъст не пестете яйцата.
Имам 6 керамични купички - слагам по една лъжичка захар и ги изпращам най-долу във фурната да се карамелизира. Дори махам решетката на фурната. 
През това време в робота слагам всичко останало - млякото, яйцата, захарта( 6 лъжички) и ванилията - разбърквам всичко накуп. 
Когато захарта се стопи и леко карамелизира вадя купичките директно в тавата в която ще ги пека после. Разсипвам от млечната смес. На снимката долу оставих една купичка да се вижда само с карамелизирана захар.
Добавям хладка вода в тавата за да се пекат на водна баня и връщам във фурната на 150 градуса. Знам че водата трябва да е над половината на купичките и не е хубаво да завира. Т.е. крем карамела трябва да е готов преди да заври водата.
Оставям в хладилника да се изстуди малко.
Мммм вкусно въпреки че е на шупли....


 Да ви е вкусно!  🥰

No comments:

Post a Comment