Tuesday, August 18, 2020

сладолед

 sladoled


Любимият на малки и големи - СЛАДОЛЕД 🍦
А когато е и домашно приготвен и с домашни продукти е съвсем ......... ВКУСНООО 



ПРОДУКТИ


200 гр захар ( ползвам кафява)
200 гр вода
400 мл. прясно мляко ( в случая използвах козе прясно мляко) 
2 яйца (или 10-16 пъдпъдъчи яйца) - отделям жълтъците от белтъците
по желание 250 мл. заквасена сметана


ПРИГОТВЯНЕ


Белтъците с малко захар разбиваме на сняг. Много добре се разбиват и са много пухкави - предават  после тази пухкавост и на сладоледа - затова избягвам и сметаната, според мен не е необходима. А пъдпъдъчите са направо страхотни за сняг.
Млякото, водата и захарта слагаме на котлона да заврят. Бавно на много слаба струйка добавяме жълтъците. Оставяме леко да къкри докато се посгъсти. Когато изстине объркваме с белтъците на сняг и ако искаме добавяме сметана.
Аз оставям известно време във фризера да се охлади хубаво, но да не замръзне и го вадя и добавям плодове. Ако имате машина за сладолед я ползвам на този етап за да разбъркам всичко, а и тя леко охлажда сладоледа и понякога си го ядем направо от машината леко размекнат.


за карамелен сладолед: карамелизираме захарта и след това добавяме водата, млякото и жълтъците да поври. Много добре си върви със сладко от смокини или само смокини и орехи; също така и мед 
Eating caramel Ice Cream


за плодов сладолед: ползвам основата горе и добавям плодове - малини, ягоди, може и сладко от нещо; аз добавям и бисквитки понякога
за шоколадов сладолед: добавяме шоколад или докато се вати сместа или после при бъркането с белтъците добавяме на парченца шоколада.



И един сладолед с малини и парченце шоколад, защото много си вървят двете.
А другата топка е с ягоди и бисквитки натрошени. 
Накрая след като сте избрали какъв вид ще бъде сладоледа и сте го приготвили се слага в кутия и  отива във фризера да замръзва.

No comments:

Post a Comment