Не знам дали има дете, което да не обича пица или пицетки и спагети.
Моите деца не са сред тези. Имам чувството, че могат всеки ден да ядат спагети, пица и дюнер без да им омръзва.
Но пък мога гордо да кажа, че напоследък си я правят сами. Аз приготвям само тестото.
😍
ПРОДУКТИ
за тестото:
квас
брашно - аз използвам лимецово
вода - 300 мл
зехтин - 150 мл
сол
за пицата:
салам ако няма да е вегетарианска - аз ползвам луканка или пиперони
лютеница или кетчуп
сирене
кашкавал
царевица
чубрица
ПРИГОТВЯНЕ
Тестото го приготвям предния ден и го държа в хладилника.
Прави се като тестото за хляб.
Квасът ми седи в хладилника в буркан(300 гр) и когато ще го използвам го изваждам 5-10 мин на стайна температура.
После го захранвам с брашно и вода - да стане малко по-гъсто от тесто за кекс, но не прекалено.
Оставям го да се активира - около половин ден - един.
Когато кваса е готов в купа слагаме водата и зехтина и сипваме от кваса- горе долу цялия буркан като оставям 3 пръста на дъното и го прибирам в хладилник.
Разбърквам го да се разтвори.
Започваме да добавяме брашно така че да може да се меси тестото.
Тестото е меко и не лепне заради зехтина.
Покривам го с прозрачно фолио или чиния и го оставям в купата да постои 30-40 мин.
След 30-40 мин го размесвам пак тестото.
Оставяме още 30-40 минути да постои.
Размесваме отново след престоя.
Още веднъж го оставяме 30-40 мин.
Само че този път като го омесваме отново добавям половин чаена лъжичка сол и с върха на пръстите натискам в тестото да навлезе.
Объркваме и оставяме 30 минути в купата.
Прибирам в хладилника покритата купа поне за 12 часа.
Тестото си втасва и си удвоява обема.
Понякога до оставям за повече от 12 часа може и 24 не му е проблем.
Много обичаме пицетки, защото всеки сам си ги прави и пече.
Всеки си слага каквото си харесва на пицетката по негов вкус.
Ще кача снимки когато си направим пицетки, че в момента нямам да покажа.
Да Ви е Вкусно! 🥰
No comments:
Post a Comment