Тези меденки са по рецепта от майка ми. Обикновенно ги правим на топчета и слагаме орехче по средата. Но сега реших да ги направим за Коледа с фигурки. Стават много вкусни ако постоят в метална кутия поне 2-3 дни. Стават много мекички и уникално вкусни.
😍
ПРОДУКТИ
за сладките:
2 яйца
3/4 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша захар
2 супени лъжици мед
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 пакетче канела
брашно за меко тесто
за черния ганаш:
100 гр черен шоколад
40 мл вода
40 грама кафява захар
60 грама масло
за бяло ганаш:
100 гр бял шоколад
40 мл вода
40 грама кафява захар
60 грама масло
за розов ганаш:
като белия, но добавям замразени малини преди да добавя поколада
ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркваме хубаво яйцата с олиото и захарта.
Добавяме меда, содата и канелата.
Разбъркваме сместа много добре.
Започваме постепенно да добавяме брашното докато стане тесто за месене без да лепне.
Разточваме тестото и режем с формички.
Слагаме да се пече на 180 градуса за около 30 минутки.
Като поизстинат ги украсяваме с различни ганаши или готови захарни изделия като звездички, топчета и т.н.
Ганаша приготвям като слагам водата и захарта на котлона да се стопи. Добавям начупения шоколад. За розовия ганаш добавям и малините.
Отстранявам от котлона и слагам маслото като бъркам докато попие хубаво. Изчакваме да изстине и да се втвърди малко за да е готово за декориране.
Да Ви е Вкусно! 🥰
No comments:
Post a Comment