Кой не обича домашна лютеница. 😍 Филийка с домашно приготвена лютеница и сиренце .... мммммм вксуно 👌
За мен няма нищо по-вкусно от домашно приготвените храни. Най-накрая дойде време да напиша и тази рецепта.
Обикновенно правя лютеницата средата или края на септември.
ПРОДУКТИ
оригиналната рецепта е следната:
5 кг сурови чушки
1 доматено пюре от 700 мл
сол
захар
кимион
Аз слагам и следните неща на око спрямо вкуса
моркови
тиква за сладост ( тази година вместо тиква сложих тиквчки )
патладжан
ПРИГОТВЯНЕ
Изпичаме чушките и ги задушаваме. Ако ще слагаме патладжан също го изпичаме предната вечер.
Аз обикновенно купувам към 40-60 кв чушки и ги пека петък вечер на тенекия. Слагам ги в няколко тенджери и на студено да се задушат и да не се развалят. На следващия ден на сутринта ги обелвам и смилам или на ситно ако не искам да се сещат чушките или на едро. Обикновенно правя и двата вида. Слагам в хладилник чушките докато приготвя останалите неща. Чушките са много капризни и бързо се развалят.
Тогава се залавям с доматеното пюре ако искам да е от домашни домати. Смилам доматите и ги слагам да заврят 10-ина минутни на котлон. След като поврат ги изсипвам в гевгир покрит с тензух - така остава само гъстата част която ползвам като шюре за лютеницата.
Една година си бях затворила в буркани отделно пюре, отделно печени чушки и зимата си правех лютеница. Като измерих, че 2 буркана печени чушки са ми около 5 кг сурови. И така бъркам 2 буркана печени чушки с 1 буркан пюре.
През това време съм сварила на пара - тиквата или тиквичките или и двете и морковите. Смиламе ги и тях заедно с патладжана на едро или ситно както искаме.
Объркваме всичко смелено на едно място - чушки, патладжан, домати, моркови, тиква и тиквички.
Тиквата се добавя за сладост - така че това е въпрос на вкус.
Слагам в линче да я преварявам да няма вода. Може и на огнището ако имате голям и удобен съд. По този начин ще мирише и леко на пушека от огнището.
Изваряваме я за да стане гъста без вода като непрекъснато бъркаме. Тук е момента да добавим сол, захар и кимион на вкус. Аз добавям по 1 дървена лъжица сол, 1 захар и кимион към половин пакетче понякога и цяло зависи от кимиона. Това е количество за 1 линче - като сместа вътре в него е до половината за да може да се бърка без да изливаме навън.
No comments:
Post a Comment