Sunday, February 14, 2021

сладолед без захар

Мисля че вече ще правя по-редовно домашен сладолед. Първо е много по-хубав пресен отколкото отлежал в магазина. Второ знаеш от какво е направен и какви продукти си използвал.
 
😍 



ПРОДУКТИ
 
350 мл прясно краве мляко
150 мл вода
3 чаени лъжички мед
3 яйца
5 лъжици сметана от кисело мляко ( заквасена сметана ) 
по желание малини, череши, шоколад





 ПРИГОТВЯНЕ

 Разделяме белтъците от жълтъците.
Слагаме белтъците с щипка сол да се разбият на сняг.
През това време разбъркваме млякото заедно с водата.
Добавям към тях и разбитите жълтъци.




Прибавяме жълтъчената смес към разбитите на сняг белтъци на малка струйка докато се бъркат.


Разбива се хубаво сместта.
Слагам я на котлона да заври.
Ако го правя със пъдпъдъчи яйца може да пропуснем слагането на котлона, защото знам че те нямат салмонела.
Но понеже е с кокоши, въпреки че са домашни предпочитам да мине през огъня.


Получава се пухкава смес, която изсипах в по-голям съд.


Оставям да изстине хубаво.
Знам че медът не е полезн когато се нагрява, затова го добавям когато е изстинала сместта.
Правим си домашно кисело мляко - затова обрах сметаната от бурканчетата и я добавих.



Обърках хубаво с пасатора.



Сега е момента ако искате да добавите плодове.
Трябва да сте ги изкарали 20-30 минути ако са замразени за да поомекнат.
Обърквате с лъжица и слагате във фризера.


Ако имате машина за сладолед може да сложите сместа във фризера преди да сте и добавили плодовете.
Така ще се охлади малко и преди да е замръзнала изцяло я слагам в машината, добавям плодовете, които са леко отпуснали и я пускам да бърка.
Така сладоледа ни се получава замръзнал, но не прекалено.
А ние го обичаме така да е по-поотпуснал.






Да Ви е Вкусно! 🥰

No comments:

Post a Comment