Tuesday, October 20, 2020

СУЛТАН КЕБАП С ПИЛЕШКО 🐥🥘

Султан Кебап е ястие от турската кухня, чиято рецепта научих в групата                   "Турски вкусотии" и от тогава е едно от любимите ни ястия.




ПРОДУКТИ


500 грама пилешко месо ( аз използвам домашна сварена кокошка или пуйка, може и заек )
кори за баница ( по 2 на бохча ) 
200 грама грах 
2-3 малки тиквички нарязани на кубчета
2-3 моркова нарязани на кубчета
1 глава кромит лук и той нарязан на кубчета (аз използвам праз) 
3 скилидки чесън по избор 
2 супена лъжица кетчуп или доматено пюре(може и лютеница)🍅
100-150 мл вода или бульона от свареното месо 
1 супена лъжица краве маслоbutter
2 супени лъжици олио 🌻
100 грама кашкавал ( настърган)🧀
1 чаена лъжичка сол🧂

за соса Бешамел:

3 супени лъжици краве масло 
3 супени лъжици брашно 🌾
3 чаши прясно мляко 🥛
1/2 чаена лъжичка сол 🧂
1 чаена лъжичка смлян черен пипер



ПРИГОТВЯНЕ




Как се приготвя: 

В тиган слагаме олиото и маслото. Добавяме лука, тиквичките и морковите. Бъркаме докато омекнат. 
Добавяме граха и разбъркваме хубаво(понякога го забравям и затова липсва на някои от снимките). 


Добавяме месото и чесъна. Бъркаме да се овкусят всички продукти едно с друго.
Добавяме доматите, заедно със соса от месото или вода, солта и черния пипер.
Оставям на котлона да се посгъсти като бъркаме периодично.

През това време може да направим соса Бешамел!
В тенджерка разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Бъркаме докато се промени миризмата.
Добавяме бавно и постепенно прясното мляко като бъркаме без да спираме.
Винаги съм се чудила как става без гранули и сега като следвам този начин ми се получава 🙋
Добавяме сол и черен пипер.
Бъркаме докато се сгъсти.

Когато всички неща са готови е време за сглобяване на бохчите!
Приготвяме си тавичка най-добре йенска.
Взимаме средна по големина купичка и в нея слагаме 2-те кори леко намачкани, но внимаваме да не се скъсат. Краищата на кората остават навън. 


Сипваме от пилешкия пълнеж в центъра на купата върху кората 2- лъжици заедно със сосчето което е останало. Сгъваме висящите навън кори и обръщаме в намазнена тавичка. Когато нардим всички бохчи ги заливаме със соса Бешамел и слагаме да се пекат на 160 градуса около 40 мин. 



Поръсваме с настъргания кашкавал всяка от бохчите и слагаме бучица краве масълце върху него. Връшаме във фурната докато се запече кашкавала.






Да Ви е Вкусно! 🥰

No comments:

Post a Comment