Султан Кебап е ястие от турската кухня, чиято рецепта научих в групата "Турски вкусотии" и от тогава е едно от любимите ни ястия.
ПРОДУКТИ
500 грама пилешко месо ( аз използвам домашна сварена кокошка или пуйка, може и заек )
кори за баница ( по 2 на бохча )
200 грама грах
2-3 малки тиквички нарязани на кубчета
2-3 моркова нарязани на кубчета
1 глава кромит лук и той нарязан на кубчета (аз използвам праз)
3 скилидки чесън по избор
2 супена лъжица кетчуп или доматено пюре(може и лютеница)
100-150 мл вода или бульона от свареното месо
1 супена лъжица краве масло
2 супени лъжици олио
100 грама кашкавал ( настърган)
1 чаена лъжичка сол
за соса Бешамел:
3 супени лъжици краве масло
3 супени лъжици брашно
3 чаши прясно мляко
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ
Как се приготвя:
В тиган слагаме олиото и маслото. Добавяме лука, тиквичките и морковите. Бъркаме докато омекнат.
Добавяме граха и разбъркваме хубаво(понякога го забравям и затова липсва на някои от снимките).
Добавяме месото и чесъна. Бъркаме да се овкусят всички продукти едно с друго.
Добавяме доматите, заедно със соса от месото или вода, солта и черния пипер.
Оставям на котлона да се посгъсти като бъркаме периодично.
През това време може да направим соса Бешамел!
В тенджерка разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Бъркаме докато се промени миризмата.
Добавяме бавно и постепенно прясното мляко като бъркаме без да спираме.
Винаги съм се чудила как става без гранули и сега като следвам този начин ми се получава 🙋
Добавяме сол и черен пипер.
Бъркаме докато се сгъсти.
Когато всички неща са готови е време за сглобяване на бохчите!
Приготвяме си тавичка най-добре йенска.
Взимаме средна по големина купичка и в нея слагаме 2-те кори леко намачкани, но внимаваме да не се скъсат. Краищата на кората остават навън.
Сипваме от пилешкия пълнеж в центъра на купата върху кората 2- лъжици заедно със сосчето което е останало. Сгъваме висящите навън кори и обръщаме в намазнена тавичка. Когато нардим всички бохчи ги заливаме със соса Бешамел и слагаме да се пекат на 160 градуса около 40 мин.
Поръсваме с настъргания кашкавал всяка от бохчите и слагаме бучица краве масълце върху него. Връшаме във фурната докато се запече кашкавала.
No comments:
Post a Comment