От близо 7 години използвам само квас 😇 Мая в къщи не се купува, а купешки хляб само ако ще имаме гости, които не са свикнали с квас, защото да призная малко или много вкуса е много по-различен.
Децата нямат проблем с него даже забелязвам, че предпочитат домашния пред другия и казват че им е по-вкусен, което може само да ме радва.
Топло хлебче, намазано на филийка с масълце и шарена сол - невероятен.
Единственото което трябва да се съобрази е че му трябва повече време за втасване, както и за активиране на кваса. Поне ден преди печенето започвам с организацията. Но когато се съобразят тези неща няма никакъв проблем.
Има много майстори на хлябове с квас, но аз ще ви покажа как аз го правя, не претендирам че съм майстор, просто така за мен е лесно и удобно.
😍
ПРОДУКТИ
квас
брашно - аз използвам лимецово или ръжено
вода - 300-400 мл
сол
зехтин
ПРИГОТВЯНЕ
Квасът ми седи в хладилника в буркан(300 гр) и когато ще го използвам го изваждам 5-10 мин на стайна температура.
После го захранвам с брашно и вода - да стане малко по-гъсто от тесто за кекс, но не прекалено.
Оставям го да се активира - около половин ден - един.
Понякога го вадя вечер и си го оставям цяла нощ да си се активира.
Гледам поне веднъж седмично да го използвам, защото иначе се разваля и трябва да го захранвам и изхвърлям част от него известно време докато се възстанови.
Когато кваса е готов в купа слагаме вода и сипваме от него - горе долу цялия буркан като оставям 3 пръста на дъното и го прибирам в хладилник.
Разбърквам го с водата да се разтвори.
Започваме да добавяме брашно така че да може да се меси тестото.
Гледам да не е много твърдо да остане по скоро лепкащо тесто.
Покривам го с прозрачно фолио или чиния и го оставям в купата да постои 30-40 мин.
След 30-40 мин си навлажнявам ръцете със зехтин хубаво и го размесвам пак тестото.
Оставяме още 30-40 минути да постои.
Пак навляжняваме ръцете със зехтин и го размесваме отново след престоя.
Още веднъж го оставяме 30-40 мин.
Само че този път като го омесваме отново добавям половин чаена лъжичка сол и с върха на пръстите натискам в тестото да навлезе.
Объркваме и оставяме 30 минути в купата.
Прибирам в хладилника покритата купа поне за 12 часа.
Тестото си втасва и си удвоява обема.
Понякога до оставям за повече от 12 часа може и 24 не му е проблем.
Когато реша че ще го пека вкючвам фурната на 200 градуса да загрее.
Най-долу на фурната поставям купа с вода.
Вадя го и го оформям за печене.
Слагам го в загрятата фурна за 10 мин на 200.
След това намалявам фурната на 160 градуса за около час - до готовност.
No comments:
Post a Comment