Monday, February 1, 2021

ориз с домашно зайче или домашно пуйче




Тази година си отглеждаме животни. Заради вируса прекарваме повече време у дома и имаме възможност да ги гледаме.
Имаме пуйки, зайчета, пъдпъдъци, патета и естественно кокошки 😊😘
Много вкусни манджи стават с домашно месо - самото месо не е сухо, а си пуска бульонче, което е невероятно.

😍 






ПРОДУКТИ

месо от зайче или пуйка ( кокошшка) - предварително сварено в крока
праз лук (може и кромид лук)
морков
сол
черен пипер
1 и 1/2 чаена чаша кавяф ориз
3 чаени чаши вода




ПРИГОТВЯНЕ

Месото го сварявам предния ден в крока за да не е жилаво - за около 6-8 часа.
Пуска си и бульонче, което си го замразявам в пласмасови чашки във фризера ако ми е много.
Ако не е много си го използвам директно за манджичките.
 

Изчиствам ориза и го слагам в тавата, която не я намазвам с мазнина, защото от месото си имам достатъчно.
Ако е със заешко месо може малко олио да се добави.
Знам че оризът много обича мазничко и много добре го попива - става невероятен.
Нарязвам на ситно моркова и празият лук с помощта на робота или на ръка 😊
Слагам всичко в тавата заедно със сол на вкус и черен пипер.
Добавям месото и бульончето.


Обърквам много хубаво.
Слагам във фурната на 160 градуса за около час и половина - два.
Оризът е кафяв и му трябва повече време да се сготви.


Със салатка от кисело зеле от бидона е невероятен.



Ето няколко снимки и със заешко месце.






Да Ви е Вкусно! 🥰

No comments:

Post a Comment