Wednesday, February 10, 2021

сладки орехчета

Още от моето детство тези орехчета много ми харесваха. Рецептата им беше в една огромна зелена книга. Пресата за направата им също беше впечатляваща. Правехме ги на печката на дърва :) Сега използвам нещо като гофретник и за основа ползвах тази рецепта на Яни.
Вкуса им си остава вълшебен, особено ако постоят няколко дни и поомекнат от крема.


😍 





 ПРОДУКТИ

за тестото:

100 грама масло
2 яйца
2 чаени лъжици кафява захар
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
ванилия
лимецово брашно за меко тесто



 за крема:

2 чаени чаши прясно мляко
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица царевично нишесте ( ако нямаме нишесте може пак брашно)
ванилия
70 грама масло
2 супени лъжици мед
150 грама смлени орехи
по желание някоя есенция - 1 чаена лъжичка ром, коняк 





 ПРИГОТВЯНЕ 


Заемаме се с приготвянето на тестото.


Объркваме млякото със содата.
Добавяме яйцата, нарязаното на ситно масло.
Добавяме ванилията и захарта.
После постепенно добавяме брашното.
Объркваме всички продукти хубаво за меко и нелепнещо тесто.


Оставяме го настрани и приготвяме крема, тъй като трябва да изстине за да слепваме орехчетата после.
Разтопяваме половината масло.
Добавяме брашното и нишестето и объркваме хубаво.
На стуйка добавяме млякото и разбъркваме енергично.
Бъркаме докато е на котлона за да не загори.
Бъркаме докато се сгъсти.
Дърпаме от котлона и слагаме останалото масло докато крема е топъл.
Когато изстине крема добавяме меда и объркваме хубаво докато се стопи меда.
Така му се запазват полезните съставки на меда когато не го загряваме.
Добавяме и орехите, които придават невероятен вкус на крема и орехчетата.



Връщаме се към тестото.

Правя си фитилче от което късам по малко и слагам във формичките.




Първият път излезоха леко извън формичките, докато свикна колко трябва да слагам.

                                                   


Леко зачервени ги правим.


Ако ви дразни отстрани изпеченото извън орехчетата може да го отчупите и добавите към крема или изядете на момента.
Аз го оставих защото не ми пречеше - гледаме вкус, а а не вида :)


Когато са готови и крема е изстинал ги слепваме едно с друго.





 Да Ви е Вкусно! 🥰

No comments:

Post a Comment